czwartek, 20 czerwiec 2024 22:21

Jedzenie małych ryb może zmniejszać ryzyko śmierci

Spożywanie małych ryb w całości chroni przed rakiem Spożywanie małych ryb w całości chroni przed rakiem fot: unsplash

Spożywanie małych ryb w całości może zmniejszać ryzyko śmierci z powodu raka i innych przyczyn, według najnowszych badań opublikowanych w czasopiśmie Public Health Nutrition.

  1. Jakie są wyniki badań dotyczących jedzenia małych ryb w całości?
  2. Dlaczego w Japonii jedzenie małych ryb jest popularne?
  3. Jakie korzyści zdrowotne przynosi spożywanie małych ryb?
  4. Jakie są opinie ekspertów na temat wartości odżywczych małych ryb?
  5. Jakie są zalecenia dietetyczne dotyczące włączenia małych ryb do codziennej diety?

Znaczące zmniejszenie ryzyka śmierci dzięki jedzeniu małych ryb

Badacze z Nagoya University Graduate School of Medicine w Japonii przeanalizowali dane dotyczące częstotliwości spożywania małych ryb przez ponad 80 000 uczestników, w tym około 34 500 mężczyzn i 46 000 kobiet w wieku od 35 do 69 lat. Uczestnicy byli obserwowani przez średnio dziewięć lat, w trakcie których zmarło około 2 400 osób, z czego 60% z powodu raka. Wyniki badania wykazały, że kobiety, które regularnie spożywały małe ryby w całości, miały znacznie niższe ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny oraz z powodu raka.

Dlaczego małe ryby?

W Japonii powszechną praktyką jest jedzenie małych ryb, takich jak małe makrele, sardele, smukłe szproty oraz sardynki, w całości, łącznie z organami, kośćmi i głową.

"Wcześniejsze badania wykazały ochronny efekt spożywania ryb na wyniki zdrowotne, w tym ryzyko śmierci, jednak niewiele badań skupiało się na wpływie spożywania małych ryb na wyniki zdrowotne." - Chinatsu Kasahara, doktorantka na Nagoya University Graduate School of Medicine i główna badaczka tego badania

Małe ryby są korzystne z ekologicznego punktu widzenia, ponieważ nie są zazwyczaj nadmiernie poławiane, jak większe gatunki, i mają niższy poziom rtęci.

"Regularnie polecam spożywanie małych ryb ze względu na ich imponującą wartość odżywczą i niskie poziomy toksycznej rtęci w porównaniu do dużych ryb." - Molly Rapozo, zarejestrowana dietetyczka z Pacific Neuroscience Institute w Santa Monica, CA

Korzyści zdrowotne jedzenia małych ryb

Małe ryby są nie tylko zdrowym źródłem białka, ale również dostarczają różnorodnych korzyści odżywczych, w tym kwasów omega-3 oraz mikroelementów, takich jak wapń, witamina A, żelazo, cynk i witamina B12.

"Korzyści zdrowotne związane ze spożywaniem ryb, takie jak bycie bogatym źródłem niezbędnych i ochronnych składników odżywczych, są dobrze udokumentowane w badaniach." - Monique Richard, zarejestrowana dietetyczka i właścicielka Nutrition-In-Sight

Regularne spożywanie małych ryb może także przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia raka przewodu pokarmowego oraz przynosić korzyści osobom, które przeżyły raka.

"To badanie dodaje do istniejących dowodów na to, że spożywanie ryb jest związane ze zmniejszonym ryzykiem śmierci z powodu raka." - Molly Rapozo

Najnowsze badania wskazują, że spożywanie małych ryb w całości może znacząco zmniejszyć ryzyko śmierci z powodu raka i innych przyczyn, szczególnie wśród kobiet. Naukowcy podkreślają, że zmiany w stylu życia, takie jak wybór odpowiednich produktów spożywczych, mogą być skutecznym sposobem na zmniejszenie ryzyka przewlekłych chorób i poprawę długowieczności.

 

Źródło: MedicalNewsToday



  • Nie przepłacaj za przeszłość – czas na kredyt z niższą ratą!
    Nie przepłacaj za przeszłość – czas na kredyt z niższą ratą!

    Kredyt hipoteczny, który kiedyś wydawał się najlepszą możliwą opcją, dziś może być jednym z najbardziej kosztownych elementów Twojego budżetu. Na szczęście rynek finansowy daje szansę, by nie płacić więcej, niż trzeba. Kredyt z przeszłości nie musi być Twoją przyszłością.

    Napisano poniedziałek, 14 kwiecień 2025 13:40
  • Grupa krwi a ryzyko nowotworu
    Grupa krwi a ryzyko nowotworu

    Nowe badania sugerują, że osoby posiadające grupę krwi A, B lub AB mogą być bardziej narażone na rozwój niektórych nowotworów przewodu pokarmowego. Z kolei osoby z grupą krwi 0, zarówno dodatnią, jak i ujemną, mogą mieć niższe ryzyko zachorowania na raka trzustki. Ustalenia te pochodzą z analiz przeprowadzonych na populacjach w różnych krajach i wskazują na możliwy związek między typem krwi a podatnością na konkretne nowotwory.

    Napisano środa, 09 kwiecień 2025 23:01
  • Wpływ aspiryny na raka
    Wpływ aspiryny na raka

    Naukowcy z Uniwersytetu w Cambridge odkryli, że powszechnie dostępna aspiryna może pomóc w zapobieganiu przerzutom niektórych nowotworów. W badaniach na myszach wykazano, że lek ten może wspierać układ odpornościowy w zwalczaniu komórek nowotworowych, zanim rozprzestrzenią się one poza miejsce pierwotne. Badania sugerują, że aspiryna może ograniczyć produkcję czynnika krzepnięcia TXA2, który osłabia działanie limfocytów T, odpowiedzialnych za niszczenie komórek nowotworowych.

    Napisano niedziela, 06 kwiecień 2025 17:50
  • Mikroplastik w torebkach herbaty
    Mikroplastik w torebkach herbaty

    Mikroplastik, niewidoczne gołym okiem cząstki tworzyw sztucznych, został po raz kolejny powiązany z ludzkim organizmem. Nowe badania pokazują, że nawet do 7 gramów plastiku może obecnie znajdować się w ludzkim mózgu. To ilość porównywalna z wagą plastikowej łyżeczki. Naukowcy z Kanady i Stanów Zjednoczonych przedstawili możliwe źródła ekspozycji i wskazali proste działania, które mogą znacząco ograniczyć ryzyko kontaktu z tymi cząstkami.

    Napisano czwartek, 03 kwiecień 2025 23:58
  • Czy lodowe kąpiele to dobry pomysł?
    Czy lodowe kąpiele to dobry pomysł?

    Kąpiele w lodzie od lat cieszą się popularnością wśród sportowców, influencerów oraz osób dbających o zdrowie. Zwolennicy tej metody podkreślają jej pozytywny wpływ na regenerację organizmu, poprawę nastroju i zwiększenie odporności. Jednak najnowsze badania pokazują, że rzeczywistość może być bardziej złożona. Zespół naukowców z Uniwersytetu Australii Południowej przeanalizował wyniki 11 niezależnych badań, w których wzięło udział 3177 uczestników. Wyniki analizy zostały opublikowane w otwartym czasopiśmie naukowym Plos One.

    Napisano środa, 02 kwiecień 2025 23:31
  • Wpływ samotności na zdrowie
    Wpływ samotności na zdrowie

    W dobie szybkiego postępu technologicznego i cyfryzacji coraz więcej osób doświadcza samotności oraz izolacji społecznej. Problem ten dotyka nie tylko seniorów, ale również młodzież. Najnowsze badania przeprowadzone przez Uniwersytet w Cambridge oraz Uniwersytet Fudan rzucają światło na biologiczne mechanizmy, które mogą tłumaczyć wpływ samotności na zdrowie człowieka.

    Napisano niedziela, 30 marzec 2025 23:05
  • Wpływ cytrusów na depresję
    Wpływ cytrusów na depresję

    Depresja dotyka miliony ludzi na całym świecie. Badacze od lat poszukują skutecznych sposobów na zmniejszenie ryzyka wystąpienia tej choroby. Najnowsze badanie opublikowane w czasopiśmie "Mikrobiom" wykazało, że codzienne spożywanie pomarańczy może mieć wpływ na obniżenie prawdopodobieństwa zachorowania na depresję. Wyniki wskazują na ścisły związek między dietą, zdrowiem jelit a samopoczuciem psychicznym.

    Napisano sobota, 29 marzec 2025 22:02