- Jakie są wyniki badań dotyczących jedzenia małych ryb w całości?
- Dlaczego w Japonii jedzenie małych ryb jest popularne?
- Jakie korzyści zdrowotne przynosi spożywanie małych ryb?
- Jakie są opinie ekspertów na temat wartości odżywczych małych ryb?
- Jakie są zalecenia dietetyczne dotyczące włączenia małych ryb do codziennej diety?
Znaczące zmniejszenie ryzyka śmierci dzięki jedzeniu małych ryb
Badacze z Nagoya University Graduate School of Medicine w Japonii przeanalizowali dane dotyczące częstotliwości spożywania małych ryb przez ponad 80 000 uczestników, w tym około 34 500 mężczyzn i 46 000 kobiet w wieku od 35 do 69 lat. Uczestnicy byli obserwowani przez średnio dziewięć lat, w trakcie których zmarło około 2 400 osób, z czego 60% z powodu raka. Wyniki badania wykazały, że kobiety, które regularnie spożywały małe ryby w całości, miały znacznie niższe ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny oraz z powodu raka.
Dlaczego małe ryby?
W Japonii powszechną praktyką jest jedzenie małych ryb, takich jak małe makrele, sardele, smukłe szproty oraz sardynki, w całości, łącznie z organami, kośćmi i głową.
"Wcześniejsze badania wykazały ochronny efekt spożywania ryb na wyniki zdrowotne, w tym ryzyko śmierci, jednak niewiele badań skupiało się na wpływie spożywania małych ryb na wyniki zdrowotne." - Chinatsu Kasahara, doktorantka na Nagoya University Graduate School of Medicine i główna badaczka tego badania
Małe ryby są korzystne z ekologicznego punktu widzenia, ponieważ nie są zazwyczaj nadmiernie poławiane, jak większe gatunki, i mają niższy poziom rtęci.
"Regularnie polecam spożywanie małych ryb ze względu na ich imponującą wartość odżywczą i niskie poziomy toksycznej rtęci w porównaniu do dużych ryb." - Molly Rapozo, zarejestrowana dietetyczka z Pacific Neuroscience Institute w Santa Monica, CA
Korzyści zdrowotne jedzenia małych ryb
Małe ryby są nie tylko zdrowym źródłem białka, ale również dostarczają różnorodnych korzyści odżywczych, w tym kwasów omega-3 oraz mikroelementów, takich jak wapń, witamina A, żelazo, cynk i witamina B12.
"Korzyści zdrowotne związane ze spożywaniem ryb, takie jak bycie bogatym źródłem niezbędnych i ochronnych składników odżywczych, są dobrze udokumentowane w badaniach." - Monique Richard, zarejestrowana dietetyczka i właścicielka Nutrition-In-Sight
Regularne spożywanie małych ryb może także przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia raka przewodu pokarmowego oraz przynosić korzyści osobom, które przeżyły raka.
"To badanie dodaje do istniejących dowodów na to, że spożywanie ryb jest związane ze zmniejszonym ryzykiem śmierci z powodu raka." - Molly Rapozo
Najnowsze badania wskazują, że spożywanie małych ryb w całości może znacząco zmniejszyć ryzyko śmierci z powodu raka i innych przyczyn, szczególnie wśród kobiet. Naukowcy podkreślają, że zmiany w stylu życia, takie jak wybór odpowiednich produktów spożywczych, mogą być skutecznym sposobem na zmniejszenie ryzyka przewlekłych chorób i poprawę długowieczności.
Źródło: MedicalNewsToday