środa, 12 maj 2021 15:58

Dlaczego warto jeść pestki z dyni?

Pestki z dyni Pestki z dyni pixabay

Pestki z dyni to doskonała alternatywa do niezdrowych przekąsek typu chipsy, słone paluszki czy krakersy. Te niepozorne ziarenka kryją w sobie moc witamin i minerałów, takich jak potas, cynk i magnez, dzięki czemu bardzo korzystnie wpływają na stan naszego organizmu.

Ale ich właściwości nie kończą się tylko na tych prozdrowotnych, ponieważ włączenie ich do diety poprawia urodę. Ziarna z dyni mogą stanowić samodzielną przekąskę, ale można je też dodawać do muesli, sałatek czy owsianki. Zastanawiasz się czy warto jeść pestki z dyni? Podpowiadamy!

Pestki z dyni - jakie mają właściwości odżywcze?

Ziarna dyni dostępne są pod różnymi postaciami. Mogą być surowe, lekko prażone lub w łupinkach. To prawdziwa bomba witaminowa dlatego warto je włączyć do codziennej diety, ponieważ są bogatym źródłem związków odżywczych. Zawierają witaminę E, C, B6 oraz witaminy A i K. Ponadto zawierają w swoim składzie cenne minerały, takie jak magnez, wapń, żelazo, potas, cynk i fosfor. Ziarna dyni oprócz witamin i składników mineralnych dostarczają też cennych kwasów tłuszczowych, które bardzo korzystnie wpływają na organizm.

Pestki z dyni - jakie mają właściwości lecznicze?

Ziarna z dyni podnoszą odporność, mają działanie antynowotworowe, obniżają cholesterol, wpływają na prawidłową pracę serca i funkcjonowanie jelit, zapobiegają skurczom mięśni. Wspomagają układ odpornościowy, wpływają pozytywnie na stan włosów, skóry i paznokci, oczyszczają organizm z toksyn i są potężnym narzędziem w walce ze zbędnymi kilogramami. Ponadto wpływają pozytywnie na sprawność seksualną mężczyzn i zdrowie prostaty. Nasiona z dyni są także korzystne dla kobiet w okresie menopauzy, ponieważ włączenie ich do diety przyczynia się do zredukowania uderzeń gorąca i bólów głowy. Mają również działanie przeciwzapalne i przeciwpasożytnicze. Obecność kwasów omega 3 i substancji roślinnych - fitosteroli spowalnia proces starzenia się organizmu, zapobiega rozwojowi miażdżycy i chroni przed chorobami nowotworowymi.

Ziarna z dyni - jedź na zdrowie!

Należy pamiętać, że pestki dyni należy najlepiej spożywać na surowo, ponieważ wtedy zachowają wszystkie swoje cenne właściwości odżywcze i lecznicze. Można je wykorzystać do pieczenia chleba i bułeczek, zapiekanek, ciast i ciasteczek czy past kanapkowych, sałatek, do koktajli, zup, a nawet drobiu i ryb. Pestki dyniowe warto spożywać, ponieważ ubogacają smak wielu potraw i przekąsek. To także znakomity sposób na piękną urodę, sprawną kondycję organizmu i dobre zdrowie.