Prawidłowa dieta wymaga dużo zaangażowania i czasu, który nie zawsze możemy poświęcić na poszukiwanie konkretnych składników, liczenie kalorii czy gotowanie. Catering dietetyczny stworzono właśnie po to, aby każdy – niezależnie od zdolności kulinarnych i dyspozycyjności – mógł cieszyć się smacznymi oraz zdrowymi posiłkami. Jak w rzeczywistości wygląda dieta pudełkowa?
Czym jest catering dietetyczny?
Dieta pudełkowa to dieta skomponowana z osobno zapakowanych pięciu posiłków dziennie dostarczanych pod wskazany adres.Catering dietetyczny to prawidłowo zbilansowane dania odpowiadające wybranemu planowi i kaloryczności. Może być stosowany jako dieta odchudzająca albo dieta na przyrost masy, pełni funkcję diety ketogenicznej, wegetariańskiej i wegańskiej czy bezglutenowej.
Rodzaj cateringu zależy od osobistych preferencji i potrzeb organizmu, ale każda dieta pudełkowa powinna być zdrowa i smaczna, a jednocześnie dopasowana do trybu życia.
Co wpływa na jakość diety pudełkowej?
Catering dietetyczny to ludzie, którzy współpracują, aby dostarczać klientom odpowiednio zbilansowane posiłki zgodne z ich oczekiwaniami i potrzebami. Sprawdzona dieta pudełkowa jest smaczna i zdrowa, ponieważ różnorodne kompozycje smakowe łączą się z korzyściami dla organizmu.
Podstawą jest kontrola spożywanych kalorii gwarantowana przez wybraną dietę każdego dnia tworzy menu z dwudziestu zróżnicowanych posiłków w ramach pięciu kaloryczności pozwalając dobierać dania nie tylko pod względem upodobań kulinarnych i poznawania nowych smaków, ale również biorąc pod uwagę indywidualne potrzeby żywieniowe, stopień aktywności fizycznej oraz takie czynniki jak wiek, wzrost i waga.
Jakość diety pudełkowej w dużym stopniu zależy od tego, czy została prawidłowo dobrana, dlatego w razie wątpliwości warto skorzystać z pomocy dietetyka współpracującego z wybraną firmą, którego zadaniem jest czuwanie nad składem i kalorycznością oferowanych posiłków. Znaczenie mają też dostawcy żywności, którzy powinni dostarczać jedynie świeże i wysokiej jakości produkty oraz kucharze – to od ich umiejętności komponowania dań i łączenia poszczególnych składników zależą walory smakowe każdego posiłku.