środa, 24 luty 2021 16:45

BIO produkty w codziennej diecie

kaufland asortyment bio kaufland asortyment bio

Produkty spożywcze stanowią największą część wszystkich naszych zakupów. Bardzo często kupujemy jedzenie na zapas, aby być przygotowanym na każdą ewentualność. Warto zwrócić też uwagę na fakt, że coraz częściej liczy się nie tylko ilość, ale też jakość jedzenia, jakie serwujemy nam i naszym najbliższym.

 

Na naszych stołach coraz częściej znajdziemy zdrowe produkty, w tym również te z oznaczeniem BIO. Świadczy to o tym, że jesteśmy coraz bardziej świadomi i uważni jeśli chodzi o dietę i jej wpływ na cały nasz organizm. 

Jak rozpoznać BIO żywność?

W sklepach znajdziemy mnóstwo artykułów oznaczonych jako zdrowa żywność, BIO i eko. Przed zakupem konkretnego produktu sprawdźmy jednak wszystkie oznaczenia, aby mieć pewność, że to, co wkładamy do koszyka faktycznie będzie żywnością BIO wysokiej jakości. Oto kilka wskazówek. 

  • Żywność z certyfikatem BIO oznaczona jest tzw. euro-liściem. Jest to symbol listka na zielonym tle. Obowiązuje on we wszystkich krajach Unii Europejskiej. Tak oznaczony asortyment znajdziesz np. w tej ofercie https://www.kaufland.pl/asortyment/k-bio.html
  • Na opakowaniach powinny być też umieszczone dane jednostki certyfikującej oraz dane przetwórcy, producenta lub dystrybutora. 
  • Zwracajmy uwagę na składy poszczególnych produktów - im będą krótsze, tym lepiej. W niektórych przypadkach możemy się też spotkać z informacją, że składniki pochodzą z upraw ekologicznych. 

Dlaczego warto sięgać po produkty BIO?

Wiemy już jak wybierać żywność BIO. Teraz warto opowiedzieć nieco więcej o jej zaletach. Mając na uwadze to, że nasza dieta w dużym stopniu wpływa na funkcjonowanie organizmu, powinniśmy dostarczać mu jedynie wartościowych składników, które zadbają o nas od wewnątrz. Czym zatem charakteryzują się BIO produkty?

  • Składniki używane do ich produkcji pochodzą ze zrównoważonych, ekologicznych gospodarstw, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony roślin. 
  • W procesie produkcji przetworów nie wykorzystuje się sztucznych konserwantów, barwników oraz wzmacniaczy smaków. 
  • Gospodarstwa ekologiczne są pod stałą kontrolą ośrodków certyfikujących, które również czuwają nad jakością upraw i przygotowywanej w nich żywności. 
  • Jedzenie oznaczone jako BIO oprócz walorów smakowych, dostarcza nam wielu cennych witamin i minerałów, bez dodatków szkodliwych pestycydów. 
  • Rolnictwo ekologiczne jest też znacznie bardziej przyjazne i bezpieczne dla całego otaczającego nas środowiska - ogranicza bowiem jego zanieczyszczenie czy marnowanie naturalnych zasobów, jak choćby energia czy woda. 

Zróżnicowana i odpowiednio dopasowana do indywidualnych potrzeb organizmu dieta to pierwszy, a jednocześnie najbardziej znaczący krok w kierunku zdrowego stylu życia. Właśnie dlatego tak ważne są wszystkie, nawet te pojedyncze składniki, które codziennie trafiają na nasze talerze i wspólnie tworzą nie tylko smaczne, ale i w pełni wartościowe posiłki.

  • Skutki uboczne odstawiania antydepresantów
    Skutki uboczne odstawiania antydepresantów

    Nowe badania sugerują, że pacjenci odstawiający antydepresanty mogą doświadczać znacznie częstszych skutków ubocznych niż wynikało to z wcześniejszych badań. Choć leki te, przepisywane milionom pacjentów, od dawna są znane z możliwości wywołania objawów takich jak zawroty głowy, bóle głowy, bezsenność i nudności podczas odstawiania, nowe badania pokazują, że problem ten może być bardziej powszechny.

    Napisano piątek, 20 wrzesień 2024 00:56
  • Cztery pytania, które pomagają wykryć problem z alkoholizmem
    Cztery pytania, które pomagają wykryć problem z alkoholizmem

    Eksperci ostrzegają przed "ukrytą epidemią" alkoholizmu wśród osób w średnim wieku i emerytów. W tej grupie demograficznej, choć często nie rozpoznają swojego problemu, nadużywanie alkoholu może prowadzić do poważnych chorób, w tym raka i depresji. Proste narzędzie diagnostyczne, zwane testem CAGE, może pomóc lekarzom zidentyfikować potencjalne problemy z alkoholem, zanim staną się one poważnym zagrożeniem.

    Napisano wtorek, 17 wrzesień 2024 00:40
  • Twoja kuchenka gazowa może pogarszać objawy astmy
    Twoja kuchenka gazowa może pogarszać objawy astmy

    Choć zanieczyszczenie powietrza często kojarzymy z problemem na zewnątrz, w rzeczywistości powietrze wewnątrz naszych domów również może mieć wpływ na zdrowie. W Australii około 12% przypadków astmy u dzieci można przypisać kuchenkami gazowym, które emitują toksyczne substancje do powietrza. Mimo to, wiele australijskich gospodarstw domowych wciąż polega na gazie.

    Napisano niedziela, 15 wrzesień 2024 20:33
  • Zagrożenia czyhające w publicznych toaletach
    Zagrożenia czyhające w publicznych toaletach

    Używanie niektórych publicznych toalet może wiązać się z ryzykiem zarażenia niebezpiecznym wirusem, ostrzega brytyjski lekarz. Mało znany czerwony znak na papierze toaletowym może świadczyć o obecności śladów krwi, która potencjalnie może przenosić wirusy, takie jak wirus zapalenia wątroby typu B, C czy HIV.

    Napisano środa, 11 wrzesień 2024 22:58
  • Czy telefony powodują raka mózgu?
    Czy telefony powodują raka mózgu?

    Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opublikowała obszerną analizę badań, która wskazuje, że używanie telefonów komórkowych nie zwiększa ryzyka zachorowania na raka mózgu. Wyniki opierają się na badaniach przeprowadzonych w 22 krajach, obejmujących okres od 1994 do 2022 roku.

    Napisano poniedziałek, 09 wrzesień 2024 20:38
  • Znaczenie snu, dla dobrej pamięci
    Znaczenie snu, dla dobrej pamięci

    Sen odgrywa kluczową rolę w procesie tworzenia wspomnień, jednak dopiero niedawno naukowcy zaczęli odkrywać mechanizmy, które za tym stoją. Nowe badania przeprowadzone przez zespół pod kierownictwem dr. Azahary Olivy z Uniwersytetu Cornella wskazują, że podczas snu neurony w hipokampie, obszarze mózgu odpowiedzialnym za pamięć, przechodzą proces "resetu", co umożliwia mózgowi tworzenie nowych wspomnień następnego dnia.

    Napisano piątek, 23 sierpień 2024 22:25
  • Wpływ tłuszczów na długość życia
    Wpływ tłuszczów na długość życia

    Najnowsze badanie przeprowadzone na ponad 400 tysiącach dorosłych osób, obserwowanych przez ponad dwie dekady, sugeruje, że spożywanie większej ilości tłuszczów pochodzących z roślin, a nie ze źródeł zwierzęcych, może korzystnie wpłynąć na długowieczność. Wyniki badania, opublikowane w czasopiśmie JAMA Internal Medicine, pokazują, że osoby spożywające najwięcej tłuszczów roślinnych, zwłaszcza pochodzących z ziaren i olejów roślinnych, miały o 9% niższe ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny oraz o 14% niższe ryzyko zgonu z powodu chorób serca.

    Napisano środa, 21 sierpień 2024 23:00