Na naszych stołach coraz częściej znajdziemy zdrowe produkty, w tym również te z oznaczeniem BIO. Świadczy to o tym, że jesteśmy coraz bardziej świadomi i uważni jeśli chodzi o dietę i jej wpływ na cały nasz organizm.
Jak rozpoznać BIO żywność?
W sklepach znajdziemy mnóstwo artykułów oznaczonych jako zdrowa żywność, BIO i eko. Przed zakupem konkretnego produktu sprawdźmy jednak wszystkie oznaczenia, aby mieć pewność, że to, co wkładamy do koszyka faktycznie będzie żywnością BIO wysokiej jakości. Oto kilka wskazówek.
- Żywność z certyfikatem BIO oznaczona jest tzw. euro-liściem. Jest to symbol listka na zielonym tle. Obowiązuje on we wszystkich krajach Unii Europejskiej. Tak oznaczony asortyment znajdziesz np. w tej ofercie https://www.kaufland.pl/asortyment/k-bio.html.
- Na opakowaniach powinny być też umieszczone dane jednostki certyfikującej oraz dane przetwórcy, producenta lub dystrybutora.
- Zwracajmy uwagę na składy poszczególnych produktów - im będą krótsze, tym lepiej. W niektórych przypadkach możemy się też spotkać z informacją, że składniki pochodzą z upraw ekologicznych.
Dlaczego warto sięgać po produkty BIO?
Wiemy już jak wybierać żywność BIO. Teraz warto opowiedzieć nieco więcej o jej zaletach. Mając na uwadze to, że nasza dieta w dużym stopniu wpływa na funkcjonowanie organizmu, powinniśmy dostarczać mu jedynie wartościowych składników, które zadbają o nas od wewnątrz. Czym zatem charakteryzują się BIO produkty?
- Składniki używane do ich produkcji pochodzą ze zrównoważonych, ekologicznych gospodarstw, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony roślin.
- W procesie produkcji przetworów nie wykorzystuje się sztucznych konserwantów, barwników oraz wzmacniaczy smaków.
- Gospodarstwa ekologiczne są pod stałą kontrolą ośrodków certyfikujących, które również czuwają nad jakością upraw i przygotowywanej w nich żywności.
- Jedzenie oznaczone jako BIO oprócz walorów smakowych, dostarcza nam wielu cennych witamin i minerałów, bez dodatków szkodliwych pestycydów.
- Rolnictwo ekologiczne jest też znacznie bardziej przyjazne i bezpieczne dla całego otaczającego nas środowiska - ogranicza bowiem jego zanieczyszczenie czy marnowanie naturalnych zasobów, jak choćby energia czy woda.
Zróżnicowana i odpowiednio dopasowana do indywidualnych potrzeb organizmu dieta to pierwszy, a jednocześnie najbardziej znaczący krok w kierunku zdrowego stylu życia. Właśnie dlatego tak ważne są wszystkie, nawet te pojedyncze składniki, które codziennie trafiają na nasze talerze i wspólnie tworzą nie tylko smaczne, ale i w pełni wartościowe posiłki.