Zmagają się z nią głównie kobiety, a wśród jej przyczyn wymienia się obfite miesiączki, czy stosowanie restrykcyjnych diet, które powodują niedobór żelaza. Całe szczęście jednak wystarczy wprowadzić kilka zmian w planie żywieniowym, aby przynajmniej złagodzić objawy anemii. Co należy jeść przy anemii, a czego lepiej unikać? Dowiedz się!
Jakie są najczęstsze objawy anemii?
Do głównych objawów anemii zaliczamy przede wszystkim osłabienie, jak i szybką męczliwość. Chorzy często zmagają się też z bladością skóry i błon śluzowych. Do pozostałych symptomów zaliczamy:
- bóle głowy;
- łamliwość włosów i paznokci;
- zaburzenia rytmu serca;
- duszności;
- sucha skóra;
- pieczenie języka,
- wypadanie włosów.
Warto jednak wiedzieć, że istnieje mnóstwo sposobów na stłumienie objawów tej choroby. Jednym z najważniejszych jest uzupełnienie żelaza w organizmie - w tym może nam pomóc Sideral, czyli suplement diety zawierający żelazo, witaminę C, jak i witaminę B12. Po ten produkt powinny sięgać osoby, które zmagają się z niedoborem wspomnianych składników - m.in. osoby walczące z anemią. Poza tym warto też wprowadzić zmiany w diecie - dowiedz się, co należy jeść przy anemii!
Co należy jeść w przypadku anemii?
Każdy dorosły człowiek powinien przyjmować przynajmniej 10 mg żelaza dziennie. W tym celu trzeba sięgać oczywiście po produkty z zawartością tego składnika. Dotyczy to również osób, które zmagają się z brakami tego składnika. Przede wszystkim trzeba jeść mięso. I choć żelazo jest dostępne także w produktach roślinnych, to należy wiedzieć, że jest ono gorzej przyswajalne - to ważna informacja zwłaszcza dla osób zmagających się z anemią! Najlepiej jeść wołowinę, cielęcinę, a także podroby. Dobrym wyborem będą też ryby - np. makrela, czy łosoś.
W diecie nie może brakować również warzyw i owoców. Wynika to z tego, że zawierają one mnóstwo witaminy C, która wspomaga wchłanianie żelaza. Najwięcej tego pierwiastka ma sałata, jak i brokuły - co więcej: mają też duże ilości kwasu foliowego. Niezbędne jest również spożywanie owoców - najlepsze są te suszone, jak i owoce jagodowe.
Szczególnie istotne jest też to, aby dieta na anemię była odpowiednio zbilansowana. Każdy organizm ma inne zapotrzebowanie na składniki energetyczne, dlatego plan żywieniowy powinien być w pełni dopasowany indywidualnie do każdej osoby. Warto wybierać pełnowartościowe posiłki, dzięki którym organizm otrzyma dużą dawkę białka, czyli mięso, nabiał i ryby. Ważne są też węglowodany, które mogą nam dostarczyć ziemniaki, makarony, czy chleb. Poza tym nie zapominajmy o tłuszczach, które znajdziemy w olejach, orzechach, jak i tłustych rybach. Niezbędnym elementem są też witaminy i składniki mineralne, które są zawarte w smacznych owocach i warzywach.
Czego powinni unikać anemicy?
Stosując powyższe zasady żywieniowe, na pewno uda nam się zminimalizować objawy anemii. Musimy jednak także pamiętać o pewnych ograniczeniach. Przede wszystkim powinniśmy unikać pustych kalorii, które stanowi białe pieczywo, czy chociażby słodycze. Nie zaleca się też spożywania tłustych potraw mających negatywny wpływ na poziom cholesterolu. Należy również ograniczyć picie herbat i kaw, bowiem utrudniają one przyswajanie żelaza. Anemicy powinny też zrezygnować z picia napojów o smaku coli, jak i unikać konserw i zupek w proszku.
Reasumując, anemia najczęściej wynika z niedoboru żelaza. Jej objawy nie są przyjemne, zatem warto próbować je przynajmniej złagodzić poprzez stosowanie odpowiednio zbilansowanej diety - nie zapominając, że nie powinno w niej brakować mięsa oraz owoców i warzyw. Ponadto, aby efekty były widoczne, to koniecznie powinniśmy unikać produktów, które ograniczają wchłanianie żelaza.