- Po pierwsze: porządek w lodówce.
- Sposoby przechowywania żywności.
- Organizacja na najwyższym poziomie.
Powszechnie zdarza się, że różnego rodzaju produkty zbyt długo przetrzymujemy w lodówce, aż w końcu przekraczają termin przydatności i nie nadają się do użytku. Najczęściej dzieje się tak przez zwykłą nieuwagę, wciśnięcie jedzenia w odległy kąt, gdzie zostało zasłonięte czymś innym. Lecz praktyka pokazuje, że każdy bez najmniejszych problemów może wprowadzić w swoim domu kilka usprawnień, dzięki którym znacznie ograniczy marnowanie żywności. A jest to rozwiązanie zarówno ekonomiczne, jak i ekologiczne. Tak więc jak układać w lodówce?
Po pierwsze: porządek w lodówce
Zanim zaczniemy reorganizować lodówkę i zastanawiać się, jak najlepiej przechowywać żywność, powinniśmy ją opróżnić i dokładnie umyć. Dlaczego? Otóż we wnętrzu lodówki znajduje się wiele mikroorganizmów (dostających się do niej na jedzeniu). W dużej mierze to właśnie one sprawiają, że np. surowe mięso czy warzywa szybciej się psują. Ponadto odpowiedzialne są za nieprzyjemne zapachy. Lodówkę powinno się czyścić regularnie – co kilka miesięcy.
Do mycia w większości przypadków nie trzeba wykorzystywać specjalnych środków czyszczących. Wystarczy zwykła woda z octem, które pospołu potrafią zdziałać cuda. Co istotne: podczas wyciągania żywności starajmy się ją od razu segregować pod względem terminu ważności. Ułatwi to późniejsze układanie.
Sposoby przechowywania żywności
Fabrycznie pakowaną żywność, np. mięso czy gotowe dania, należy układać w lodówce pod kątem ich terminu ważności. Produkty z krótką datą (lub bliską końcowi) powinny znajdować się pod ręką użytkownika. Za nimi ustawiajmy te świeżo kupione, które wytrzymają dłużej.
Co więcej, zwróćmy uwagę na półki – w nowoczesnych urządzeniach są one przeznaczone dla konkretnych produktów, np. do przechowywania warzyw i owoców. Panują na nich odmienne warunki (temperatury). Warto tutaj skorzystać z sugestii producenta: w pobliżu półek często znajdują się specjalne oznaczenia. Jak więc układać żywność w lodówce?
Na samej górze powinno się umieszczać produkty mleczne, np. jogurty, twarogi. Wyjątkiem jest żółty ser, który lepiej sobie poradzi w środkowym przedziale. Obok niego układajmy mięso: kiełbasę, szynkę. Dolny poziom lodówki występuje zazwyczaj w formie szuflad, gdzie utrzymywana jest najniższa temperatura. Wkładajmy tam surowe ryby, mięso, warzywa i owoce (oddzielając je od siebie). Z kolei w drzwiach lodówki przechowujmy przetwory, ketchup, musztardę, mleko, soki, jajka.
Organizacja na najwyższym poziomie
Wiedząc już, jak układać w lodówce, warto zainwestować w dodatkowe opakowania: pojemniki i kosze. Ułatwią one przechowywanie poszczególnych produktów, jednocześnie wydłużając ich termin przydatności. Ma to szczególne znaczenie w przypadku mięs, ryb i serów – zamykając je w szczelnych pojemnikach, zagwarantujemy sobie świeżość i niemieszanie się zapachów. Warzywa i owoce lepiej umieszczać w otwartych organizerach, aby zapewnić im odpowiednią cyrkulację powietrza.