Jest to problem globalny, a jedzenie wyrzucane jest praktycznie w każdym gospodarstwie domowym, szczególnie po większych imprezach rodzinnych czy świętach. W ten sposób traci się podwójnie, gdyż można powiedzieć, że wyrzuca się także pieniądze wydane na to jedzenie. Jak zatem nie marnować i nie wyrzucać jedzenia? Oto kilka sprawdzonych rozwiązań.
Odpowiednie przechowywanie żywności – co warto wiedzieć na ten temat?
Jedną z przyczyn tego, że marnuje się dużo jedzenia, jest zły sposób jego przechowywania. Trzeba tutaj pamiętać, że poszczególne produkty spożywcze muszą mieć zapewnione właściwe warunki, by się nie zepsuć. I tak np. produkty sypkie warto przechowywać w specjalnych opakowaniach plastikowych, by nie dostała się do nich wilgoć i nie weszły owady. Warto też zapoznać się z prawidłowym przechowywaniem produktów w lodówce, zarówno warzyw i owoców, jak i np. wędlin czy serów. Wiele informacji na ten temat znajdziesz m.in. w artykułach na portalu z poradami – Pani Domu.
Rób zakupy z głową – planuj posiłki na kilka dni do przodu
Wiele żywności marnuje się z powodu zbyt dużej ilości kupowanego jedzenia. Dlatego też warto przyjrzeć się swoim zakupom spożywczym, a także temu, w jaki sposób się je robi. Przed wyjściem do sklepu warto przejrzeć zawartość szafek i na listę zakupów wpisać jedynie te produkty, których nie ma lub takie, które się kończą. Robienie listy zakupów znacznie zmniejsza ryzyko tego, że kupi się coś, co się nie przyda lub nie będzie w ogóle zjedzone. Dobrym rozwiązaniem może okazać się także planowanie posiłków na kilka dni do przodu, a także zastosowanie zasad filozofii food prep. Gdzie kupujesz kilka składników, które będą wykorzystane do przygotowania różnych potraw w ciągu kilku kolejnych dni. Wówczas możesz przygotować listę potraw i potrzebnych do nich produktów i z nią udać się do sklepu. Ograniczy to znacznie kupowanie niepotrzebnych produktów spożywczych i zmniejszy ryzyko tego, że zostaną one wyrzucone.