Pamiętajmy, że Jednolity System Segregacji Odpadów został wdrożony dopiero 1 lipca 2017 roku. Dziś dbanie o środowisko jest bardzo popularne i to duży postęp w nawykach konsumentów. Nie możemy jednak spocząć na laurach, ponieważ wciąż mamy wiele do zrobienia. W kontekście dbania o środowisko w gastronomii, ekologiczne opakowania na wynos są priorytetem. To dobry wybór zarówno dla właścicieli restauracji i cateringów oraz samych klientów. Wspólne działania na rzecz ochrony środowiska pozwolą zmniejszyć ilość odpadów, które zalegają na wysypiskach śmieci, a także ograniczyć emisję CO2 do atmosfery.
Dużą popularnością cieszą się opakowania biodegradowalne wykonane z trzciny cukrowej lub celulozowej. Biorąc pod uwagę ich cykl życia, mają pozytywny wpływ na przyrodę i nasze zdrowie. Przede wszystkim nie zanieczyszczają środowiska, ponieważ ulegają biologicznemu rozkładowi, a po przetworzeniu nadają się na kompost i makulaturę. Wszelkie opakowania z surowców roślinnych można z powodzeniem kompostować domowo lub przemysłowo. Jest to proekologiczne podejście, które cieszy się dużym uznaniem na rynku opakowań na wynos oraz wśród samych klientów. Przykładem są pojemniki ekologiczne do zgrzewu i opakowania biodegradowalne do zgrzewu z serii me.Organic polskiego producenta. To wysokiej jakości opakowania dla gastronomii, które są bezpieczne dla naszego zdrowia i przyjazne środowisku.
Oprócz pozytywnego wpływu na ekologię, takie pojemniki są przede wszystkim szczelne, a to oznacza, że zapakowany w nie posiłek zostanie hermetyczne i higieniczne dostarczony do klienta. Opakowania me.Organic gwarantują zachowanie świeżości, a także odpowiedniej temperatury dania. Dodatkowo są sztywne, posiadają wzmocnione ścianki i szeroki rant, który umożliwia precyzyjne zgrzewanie oraz są odporne na wilgoć i tłuszcz. To prawdziwa rewolucja wśród opakowań na wynos i krok w przyszłość, do której powinni dążyć wszyscy restauratorzy i producenci.
Walka o ochronę środowiska oraz zaprzestanie wypuszczania na rynek produktów wykonanych ze szkodliwych tworzyw sztucznych na rzeczy tych, które można poddać recyklingowi to palący temat. Niestety wciąż pojawiają się takie lokale gastronomiczne, które decydują się na złej jakości opakowania wykonane ze szkodliwych tworzyw sztucznych np. z powszechnie znanego styropianu. Jeśli prowadzisz swój lokal gastronomiczny lub firmę cateringową, wybierz tylko sprawdzone, wysokiej jakości opakowania do zgrzewu, które przyciągną większą liczbę lojalnych klientów i będę ekologiczne.