Leczenie infekcji dróg moczowych
Żurawina szeroko polecana jest przede wszystkim podczas występowania infekcji dróg moczowych. Tego rodzaju problemy zdrowotne najczęściej są spowodowane działaniem bakterii. Natomiast regularne spożywanie żurawiny zapobiega osadzaniu się bakterii na ściankach dróg moczowych, dzięki czemu minimalizuje powstawanie stanów zapalnych w obrębie tej części ciała. Korzystne działanie żurawiny sprawia również, że ilość chorobotwórczych bakterii w moczu się zmniejsza. Dlatego warto rozważyć regularne jedzenie żurawiny w przypadku częstego zmagania się z infekcjami dróg moczowych, które są powodowane przez różne patogeny. Więcej informacji na temat leczenia infekcji dróg moczowych możesz znaleźć na różnego rodzaju blogach medycznych, takich jak np. https://mjrmedical.com/.
Zapobieganie infekcjom dróg moczowych
Regularne spożywanie żurawiny będzie także doskonałym rozwiązaniem w przypadku zapobiegania pojawianiu się infekcji dróg moczowych u osób, które są na to szczególnie narażone. Wśród nich można przede wszystkim wymienić osoby z założonymi cewnikami, a także inne osoby, które mogą mieć problemy z całkowitym opróżnianiem pęcherza, na przykład w schorzeniach prostaty. Oprócz tego zapobieganie infekcjom dróg moczowych jest także bardzo ważne u wszystkich osób, które zmagają się z problemami neurologicznymi. Wśród nich można na przykład wymienić udary, wylewy, a nawet urazy kręgosłupa. Warto pomyśleć o wdrożeniu w takich przypadkach odpowiedniej profilaktyki.
Zapobieganie wrzodom żołądka
Wśród korzystnych aspektów regularnego spożywania żurawiny można również wymienić zapobieganie wrzodom żołądka u osób, które są na to najbardziej narażone. W żurawinie zawarte są substancje, które w pozytywny sposób wpływają na stan żołądka. Jest to możliwe dzięki zapobieganiu osadzania się bakterii na jego ściankach. Głównym patogenem powodującym wrzody żołądka jest Helicobacter Pylori. Dzięki żurawinie możliwe jest zminimalizowanie jego niekorzystnego wpływu na śluzówkę żołądka.
Zmniejszenie ryzyka chorób dziąseł
Kolejną pozytywną właściwością żurawiny z całą pewnością jest zmniejszanie ryzyka chorób dziąseł. W tym przypadku również żurawina zmniejsza zdolność bakterii do osadzania się na tkankach dziąseł, co diametralnie zmniejsza ich ilość w jamie ustnej. Dzięki temu zminimalizowane jest ryzyko powstawania chorób przyzębia oraz dziąseł. Warto dodawać żurawinę do swoich codziennych posiłków.
Zmniejszenie ryzyka chorób serca
Zmniejszenie ryzyka chorób serca to kolejna zaleta regularnego spożywania żurawiny, dlatego warto zwrócić uwagę na tej aspekt w przypadku narażenia na tego rodzaju schorzenia. W żurawinie można znaleźć liczne flawonoidy, które mają pozytywny wpływ na stan zdrowia, a w szczególności stan układu krążenia. Oprócz tego substancje zawarte w żurawinie zmniejszają ryzyko powstawania zakrzepów, o czym warto pamiętać.