piątek, 21 styczeń 2022 15:26

10 prostych przepisów na sushi

kurs sushi master kurs sushi master adobestock

Sushi to przysmak kuchni azjatyckiej, który coraz częściej gości w naszym menu. Gotowe sushi to spory wydatek. A gdyby tak przygotować je samodzielnie? Prezentujemy szybki kurs robienia sushi – poznaj 10 prostych przepisów na sushi.

 

Jak zrobić sushi?

Do zrobienia sushi potrzebujesz kilku składników, trochę cierpliwości i wiedzy, jak przygotować tę tradycyjną japońską potrawę. Podstawowy składnik sushi to ryż, przydadzą Ci się też wodorosty nori, bambusowa mata, ocet, wasabi oraz oczywiście ryba lub owoce morza. Sushi ma wiele rodzajów i może być serwowane na różne sposoby. Najpopularniejsze odmiany tej orientalnej przekąski to maki, nigri, futo-maki i uro-maki. Bardzo proste do przyrządzenia jest także sushi temaki. A zatem – do dzieła! Zaczynamy kurs robienia sushi.

Proste przepisy na sushi

1. Sushi maki z łososiem

  • 2 torebki ryżu do sushi,
  • 100 g wędzonego łososia,
  • 5 arkuszy sushi nori,
  • pół świeżego ogórka,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 1 łyżka cukru,
  • sos sojowy,
  • sól,
  • wasabi,
  • imbir
  • mata bambusowa do zawijania sushi

Ryż należy ugotować tak, by można z niego ulepić kulki (powinien być kleisty). Łososia i ogórka kroimy w paski. Mieszamy cukier, szczyptę soli i ocet ryżowy i zagotowujemy – to nasza zaprawa do ryżu. Przestudzoną zaprawę dodajemy do zimnego ryżu i mieszamy. Na bambusowej macie kładziemy arkusz nori i nakładamy cienką warstwę ryżu, palcami albo za pomocą łyżki. Układamy paseczki łososia i ogórka. Dodajemy cienką warstwę wasabi (można podać je też osobno) i imbir. Zawijamy płat nori, zaklejamy końcówki – i gotowe. Podajemy z sosem sojowym. Smacznego!

2. Sushi nigri z łososiem

Składniki są takie same jak w poprzednim przepisie, oprócz bambusowej maty. Sushi nigri przygotujemy bez niej. Z kleistego ryżu doprawionego zaprawą z octu i cukru formujemy niewielkie kulki o wydłużonym kształcie. Układamy na nich kawałki ryby i ogórka. Wasabi i imbir dodajemy do środka lub serwujemy osobno.

3. Sushi maki z awokado

Składniki takie jak w pierwszym przepisie, ale zamiast ogórka dodajemy kawałki awokado. Możemy uformować cienkie plasterki, czyli hoso-maki. Podajemy z sosem sojowym, imbirem i wasabi.

4. Sushi maki z pędami bambusa i karczochem

Składniki i sposób przygotowania takie jak w pierwszym przepisie: zamiast ogórka dodajemy do sushi pędy bambusa i karczocha.

5. Sushi futo-maki z ogórkiem i sałatą

Futo-maki to duże kawałki sushi z wystającymi kawałkami ogórka lub sałaty. Przygotowujemy je tak jak podstawowe sushi z ogórkiem, z tym że kawałki ogórka powinny być większe, tak by stworzyć ozdobną koronę na wierzchu sushi. Świetnie nadaje się do tego także sałata. Kulki sushi formujemy tak jak w pierwszym przepisie, z użyciem płatów nori i bambusowej maty.

6. Ura-maki z owocami morza

Ura-maki to sushi „odwrócone” – na wierzchu jest ryż, a nori w środku. Na bambusowej macie najpierw układamy klejący ryż, a na jego warstwie prasowane nori, dowolne owoce morza i inne dodatki. Gotowe kulki obtaczamy w sezamie.

7. Ura-maki z kawiorem

Inna wersja ura-maki to sushi z kawiorem, którym zastępujemy kawałki ryby lub owoce morza.

8. Sushi temaki z halibutem

Temaki to najprostsza wersja sushi. Płaty nori wypełniamy ugotowanym przestudzonym ryżem wymieszanym z octem i wkładamy do środka pokrojone w słupki warzywa oraz kawałki halibuta, tak by nieco wystawały na zewnątrz.

9. Sushi z tofu

Dla osób nieprzepadających za rybą świetnym pomysłem jest sushi z tofu, którego używamy zamiast ryby, kawioru czy owoców morza. Możemy uformować kulki sushi nigri z tofu albo stworzyć wersję sushi maki z kawałkami tofu. Ser tofu kroimy na cienkie paski i podsmażamy go w głębokim tłuszczu, a następnie układamy na warstwie ryżu. Pozostałe składniki i sposób przygotowania są takie same jak w pierwszym przepisie.

10. Sushi z rukolą i mango

Do tego sushi potrzebujemy ok. 80 g rukoli i jedno mango, obrane i pokrojone w paski. Pozostałe składniki i sposób przygotowania takie jak w pierwszym przepisie. Mango, rukolę i łososia układamy na warstwie ryżu i płacie nori, rolujemy całość z pomocą maty bambusowej i kroimy ostrym nożem w cienkie paski. Zamiast mango możemy użyć też melona lub ananasa.

Kurs sushi master

Samodzielne przyrządzenie sushi nie jest wcale skomplikowane. A jeśli nie jesteś pewien, czy sobie poradzisz, kurs sushi master pomoże Ci osiągnąć mistrzowski poziom. Chcesz delektować się wykwintnym sushi i zaskoczyć przyjaciół na domówce? Kurs sushi to coś w sam raz dla Ciebie!

  • aircashback.com - odszkodowania za opóźniony lot
    aircashback.com - odszkodowania za opóźniony lot

    Odszkodowania za opóźniony lot wypłacane są zawsze, o ile wina leży po stronie przewoźnika. Takie sytuacje zdarzają się dość często. W przypadku odwołanego czy opóźnionego lotu warto wystąpić o rekompensatę.

    Written on środa, 31 maj 2023 14:11
  • Format A3 - do czego wykorzystać go w druku?
    Format A3 - do czego wykorzystać go w druku?

    Arkusz formatu A3 jest bardzo chętnie wykorzystywany przy przygotowywaniu różnego rodzaju materiałów reklamowych, edukacyjnych i promocyjnych. Wymiary takiego arkusza są na tyle duże, że pozwalają na umieszczenie sporej ilości informacji, nie są jednak jeszcze tak duże, aby generować bardzo duże koszty.

    Written on środa, 31 maj 2023 14:06
  • Co oferują firmy pogrzebowe?
    Co oferują firmy pogrzebowe?

    Śmierć bliskiej osoby to niezwykle trudny moment w życiu każdego człowieka. Może on zupełnie zmienić postrzeganie rzeczywistości i utrudnić normalne funkcjonowanie. Jednocześnie wiąże się on z wieloma ważnymi zadaniami i obowiązkami, jakie należy wykonać. Organizacja ceremonii pogrzebowych i pochówku, dokonanie niezbędnych formalności i jednoczesne poradzenie sobie z własnymi emocjami przytłaczają. W jaki sposób sobie z tym problemem poradzić?

    Written on wtorek, 30 maj 2023 07:40
  • Impregnaty do cegły
    Impregnaty do cegły

    Impregnaty do cegły są stosowane w celu ochrony i wzmacniania powierzchni ceglanej. Cegła, będąca porowatym materiałem, może być podatna na wilgoć, plamy, zanieczyszczenia i uszkodzenia, które mogą wpływać na jej wygląd i trwałość. Impregnaty są zaprojektowane tak, aby penetrować strukturę cegły, tworząc barierę ochronną, która odpycha wodę, brud i inne substancje.

    Written on wtorek, 30 maj 2023 07:37
  • Zalety półkolonii, czyli dlaczego półkolonie w mieście to dobry wybór
    Zalety półkolonii, czyli dlaczego półkolonie w mieście to dobry wybór

    Opieka nad dzieckiem i zapewnienie mu oczekiwanych atrakcji latem to nie lada wyzwanie, kiedy wciąż musisz chodzić do pracy. Co robić w takiej sytuacji? Odpowiedzią na potrzeby rodziców i ich pociech są półkolonie w mieście – zajęcia, w trakcie których możesz ze spokojem wykonywać swoje obowiązki, a twoje dziecko będzie miało możliwość spędzenia czasu z innymi dziećmi o podobnych zainteresowaniach. Na czym polegają półkolonie? Przekonaj się, dlaczego warto z nich korzystać.

    Written on niedziela, 28 maj 2023 11:55
  • Olejek z wiesołka - dlaczego warto z niego korzystać?
    Olejek z wiesołka - dlaczego warto z niego korzystać?

    Olej z wiesiołka cieszy się coraz większą popularnością, co nie powinno dziwić. Szeroka wiedza na temat prozdrowotnych właściwości tego tłuszczu roślinnego to najlepsza reklama. Co warto wiedzieć na ten temat?

    Written on środa, 24 maj 2023 09:00
  • Naturalny zakwas z buraków - przepis
    Naturalny zakwas z buraków - przepis

    Zakwas z buraków jest napojem o rosnącej popularności ze względu na swoje liczne korzyści zdrowotne. Jego charakterystyczny czerwony kolor jest związany z obecnością naturalnego barwnika, betaniny, który nie tylko dodaje mu atrakcyjności wizualnej, ale także wpływa na jego właściwości zdrowotne. Zakwas z buraków jest bogaty w składniki odżywcze, takie jak witamina C, błonnik, żelazo i kwas foliowy.

    Written on środa, 24 maj 2023 08:58