środa, 25 styczeń 2023 20:03

Jak długo można mrozić mięso w zamrażarce?

Jak długo można mrozić mięso w zamrażarce Jak długo można mrozić mięso w zamrażarce mat.prasowe

Mrożenie produktów spożywczych jest w powszechne w naszym kraju. Wiele osób kupuje jedzenie z myślą o wykorzystaniu w kolejnych dniach lub tygodniach. Przechowywanie mięsa w zamrażarce rodzi jednak wiele wątpliwości, szczególnie wśród osób młodych.

Zbyt długie mrożenie może zakończyć się groźnym zatruciem. Jest to ważne zarówno podczas korzystania z zamrażarki w domu, jak i w lokalach gastronomicznych. Jak przechowywać produkty spożywcze w prawidłowy sposób?

Odpowiednie przygotowanie do mrożenia

Na początek mięso powinno być we właściwy sposób przygotowane do zamrożenia. Należy je podzielić na pojedyncze porcje i włożyć do osobnych woreczków przeznaczonych do przechowywania w niskiej temperaturze. Niektórzy myją mięso przed włożeniem do lodówki, jednak nie jest to dobra praktyka. Woda daje pożywkę bakteriom, przez co zmniejszamy czas przydatności do spożycia produktów. Aby ograniczyć rozwój bakterii, mięso należy skropić delikatnie sokiem z cytryny. Powinno być przechowywane w temperaturze nie większej niż około -18 stopni Celsjusza, ułożone ciasno obok siebie. Woreczki warto opisać za pomocą małych kartek, aby było wiadomo, z których porcji mięsa należy skorzystać w pierwszej kolejności.

Czas mrożenia różnych gatunków mięsa

Do zamrożenia można przeznaczyć każdy rodzaj surowego mięsa. Należy jednak kierować się zasadą mówiącą, że bardziej tłuste mięso powinno być przechowywane w zamrażarce krótszy czas. W przypadku różnych rodzajów mięsa mrożenie powinno być wykonywane w następujących przedziałach czasowych:

  • mięso mielone — do 2 miesięcy,

  • cielęcina i wołowina — do 8 miesięcy,

  • schab — do 6 miesięcy,

  • mięso drobiowe — do 3 miesięcy.

Bezpieczne warunki przechowywania

Należy pamiętać, że mięso powinno być zawsze szczelnie opakowane, dzięki czemu nie będzie poddane wahaniom temperatury. W ten sposób zachować można pełne bezpieczeństwo, niezależnie od rodzaju i wielkości pojedynczej porcji. Ponadto mięso nie może być ponownie zamrażane po rozmrożeniu. Może do doprowadzić do nadmiernego rozwoju bakterii i w konsekwencji do zatrudnia pokarmowego.

Profesjonalna zamrażarka gastronomiczna

W domowych warunkach mięso przechowywane jest w różnej wielkości lodówkach. W przypadku barów i restauracji wykorzystywane są profesjonalne zamrażarki gastronomiczne. W szczególności należy zwrócić uwagę na sprzęt taki jak zamrażarka skrzyniowa (znajdziesz je w sklepie https://gastroplaneta.pl/pl/c/Zamrazarki-skrzyniowe/36). Urządzenie wyróżnia się dużą pojemnością oraz otwieraną klapą umieszczoną w górnej części. Dzięki temu w zamrażarce można przechowywać dużą ilość żywności przy ograniczonej przestrzeni. Dlatego zamrażarka gastronomiczna tego rodzaju świetnie sprawdzi się w niewielkich lokalach, które przechowują dużą ilość produktów i oferują szeroki wybór dań swoim gościom.

  • Korzyści poznawcze z intensywnych treningów interwałowych
    Korzyści poznawcze z intensywnych treningów interwałowych

    Niedawne badanie opublikowane w czasopiśmie „Aging and Disease” zbadało trzy poziomy aktywności fizycznej wśród zdrowych starszych dorosłych i jak te interwencje wpływały na funkcjonowanie hipokampu, obszaru mózgu kluczowego dla konsolidacji pamięci. Badacze odkryli, że uczestnicy angażujący się w intensywne treningi interwałowe (HIIT) doświadczyli poprawy funkcji hipokampu. Co więcej, zaobserwowano, że poprawa ta utrzymywała się do pięciu lat po rozpoczęciu interwencji.

    Napisano czwartek, 25 lipiec 2024 15:43
  • Zrezygnuj z Googlowania i zrób sobie drzemkę
    Zrezygnuj z Googlowania i zrób sobie drzemkę

    Ludzie mogą zmniejszyć ryzyko demencji związanej z wiekiem, właściwie ćwicząc swój mózg zamiast korzystać z Googla, według czołowego kanadyjskiego akademika.

    Napisano poniedziałek, 22 lipiec 2024 21:29
  • Nieregularny sen a ryzyko cukrzycy
    Nieregularny sen a ryzyko cukrzycy

    Najnowsze badania wykazały, że nieregularny sen może zwiększać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Badacze z Bostonu i Manchesteru odkryli, że osoby o najbardziej zmiennym czasie snu miały o 59% większe ryzyko rozwoju cukrzycy w ciągu 7,5 roku niż osoby o najbardziej regularnym śnie.

    Napisano niedziela, 21 lipiec 2024 12:41
  • Dlaczego milenialsi zrywają kontakty z rodzicami?
    Dlaczego milenialsi zrywają kontakty z rodzicami?

    Milenialsi coraz częściej zrywają kontakty z rodzicami, twierdząc, że jest to korzystne dla ich zdrowia psychicznego. Psychologowie wskazują na rolę mediów społecznościowych w promowaniu tego trendu.

    Napisano środa, 17 lipiec 2024 14:44
  • Czy stres powoduje raka?
    Czy stres powoduje raka?

    Wielu naukowców od lat zastanawia się nad pytaniem, czy stres może powodować raka. Liczne badania wskazują na to, że poważne wydarzenia życiowe, takie jak żałoba, rozwód czy trauma, często występują tuż przed rozwojem choroby. Jednak dowody na to są dalekie od jednoznacznych.

    Napisano poniedziałek, 15 lipiec 2024 17:11
  • Niezdrowa żywność reklamowana online
    Niezdrowa żywność reklamowana online

    Rząd Australii bada, czy powinniśmy zakazać reklamy niezdrowej żywności online i jak to mogłoby działać. W Wielkiej Brytanii zakaz reklamy niezdrowej żywności i napojów online zacznie obowiązywać w październiku 2025 roku.

    Napisano piątek, 12 lipiec 2024 17:27
  • Problemy zdrowia intymnego kobiet - kiedy warto się martwić?
    Problemy zdrowia intymnego kobiet - kiedy warto się martwić?

    Czy problemy intymne kobiet są warte zmartwień? W naszym przewodniku eksperci ujawniają objawy raka, które każda kobieta powinna znać, oraz 'zmieniające życie' leki, które mogą uczynić seks przyjemnym ponownie.

    Napisano środa, 10 lipiec 2024 22:50