Wydrukuj tę stronę
poniedziałek, 09 maj 2022 10:55

Działanie ostropestu plamistego

Ostropest Ostropest pixabay

Ostropest plamisty jest najlepiej znaną rośliną wykorzystywaną w leczeniu wątroby. Roślina jest źródłem sylimaryny, a więc substancji wykazującej działanie ochronne i regenerujące względem uszkodzonych komórek tego narządu.

Krzew pochodzi z południowej Europy, Azji Mniejszej i Północnej Afryki. Ostropest plamisty był wykorzystywany już w czasach starożytnych w leczeniu chorób wątroby i pęcherzyka żółciowego, takich jak marskość wątroby, zapalenie wątroby czy żółtaczka, a także do ochrony przed zatruciem.

 

Ostropest plamisty właściwości

Najbardziej znanym, ze względu na wyjątkowe właściwości ostropestu jest działaniem aktywność hepatoochronna. Badania wykazały także inne dobrodziejstwa rośliny takie jak: oddziaływanie antyoksydacyjne, immunomodulujące, przeciwnowotworowe, przeciwdrobnoustrojowe, a także przeciwzapalne. Jednym z mechanizmów działania sylimaryny jest zachowywanie integralności błon komórek wątroby, a tym samym utrudnianie wnikania substancji toksycznych. Długotrwałe podawanie sylimaryny powoduje poprawę odporności poprzez zwiększenie poziomu limfocytów T i interleukin. Innym mechanizmem działania jest redukcja wolnych rodników wytwarzanych przez toksyny uszkadzające błonę komórkową. Badania wykazują także, że sylimaryna jest skutecznym lekiem przeciwwirusowym w przypadku zapalenia wątroby typu C. Co ciekawe badania wskazują także na możliwość wykorzystywania sylimaryny w leczeniu zaburzeń astmatycznych oraz cukrzycy, ze względu na zmniejszanie insulinooporności. Wykorzystanie oleju z ostropestu na skórę zwiększa zdolności regeneracyjne oraz zmniejsza zaczerwienie skóry. Ostropest plamisty sprawdzi się także w problemach trawiennych, ponieważ sylimaryna pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Warto również zastosować ostropest plamisty po długotrwałej antybiotykoterapii, aby wspomóc regenerację wątroby.

Ostropest plamisty jak stosować?

Wiele osób pyta jak stosować ostropest plamisty? Wszystko zależy od formy podania zioła. Ostropest możemy kupić między innymi w formie ziaren - zmielonych lub w całości. Kiedy zdecydujemy się na zakup ziaren w całości, warto zmielić je za pomocą młynka do kawy. Ze względu na łagodny smak ziarna ostropestu można wykorzystywać jako dodatek do potraw lub napojów. Można również dodawać go, na przykład do jogurtu lub przyrządzać napar poprzez zalanie zmielonego ostropestu ciepłą wodą. Dostępny jest także wytwarzany z ziaren ostropestu olej, charakteryzujący się wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Piśmiennictwo:
1. Nurzyńska i wsp. (2018). Ostropest plamisty (Silybum marianum [L.] Gaertn.) – fitochemia i efekty terapeutyczne.
2. Abenavoli i wsp. (2010). Milk Thistle in Liver Diseases: Past, Present, Future.