Wydrukuj tę stronę
środa, 24 luty 2021 16:45

BIO produkty w codziennej diecie

kaufland asortyment bio kaufland asortyment bio

Produkty spożywcze stanowią największą część wszystkich naszych zakupów. Bardzo często kupujemy jedzenie na zapas, aby być przygotowanym na każdą ewentualność. Warto zwrócić też uwagę na fakt, że coraz częściej liczy się nie tylko ilość, ale też jakość jedzenia, jakie serwujemy nam i naszym najbliższym.

 

Na naszych stołach coraz częściej znajdziemy zdrowe produkty, w tym również te z oznaczeniem BIO. Świadczy to o tym, że jesteśmy coraz bardziej świadomi i uważni jeśli chodzi o dietę i jej wpływ na cały nasz organizm. 

Jak rozpoznać BIO żywność?

W sklepach znajdziemy mnóstwo artykułów oznaczonych jako zdrowa żywność, BIO i eko. Przed zakupem konkretnego produktu sprawdźmy jednak wszystkie oznaczenia, aby mieć pewność, że to, co wkładamy do koszyka faktycznie będzie żywnością BIO wysokiej jakości. Oto kilka wskazówek. 

  • Żywność z certyfikatem BIO oznaczona jest tzw. euro-liściem. Jest to symbol listka na zielonym tle. Obowiązuje on we wszystkich krajach Unii Europejskiej. Tak oznaczony asortyment znajdziesz np. w tej ofercie https://www.kaufland.pl/asortyment/k-bio.html
  • Na opakowaniach powinny być też umieszczone dane jednostki certyfikującej oraz dane przetwórcy, producenta lub dystrybutora. 
  • Zwracajmy uwagę na składy poszczególnych produktów - im będą krótsze, tym lepiej. W niektórych przypadkach możemy się też spotkać z informacją, że składniki pochodzą z upraw ekologicznych. 

Dlaczego warto sięgać po produkty BIO?

Wiemy już jak wybierać żywność BIO. Teraz warto opowiedzieć nieco więcej o jej zaletach. Mając na uwadze to, że nasza dieta w dużym stopniu wpływa na funkcjonowanie organizmu, powinniśmy dostarczać mu jedynie wartościowych składników, które zadbają o nas od wewnątrz. Czym zatem charakteryzują się BIO produkty?

  • Składniki używane do ich produkcji pochodzą ze zrównoważonych, ekologicznych gospodarstw, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony roślin. 
  • W procesie produkcji przetworów nie wykorzystuje się sztucznych konserwantów, barwników oraz wzmacniaczy smaków. 
  • Gospodarstwa ekologiczne są pod stałą kontrolą ośrodków certyfikujących, które również czuwają nad jakością upraw i przygotowywanej w nich żywności. 
  • Jedzenie oznaczone jako BIO oprócz walorów smakowych, dostarcza nam wielu cennych witamin i minerałów, bez dodatków szkodliwych pestycydów. 
  • Rolnictwo ekologiczne jest też znacznie bardziej przyjazne i bezpieczne dla całego otaczającego nas środowiska - ogranicza bowiem jego zanieczyszczenie czy marnowanie naturalnych zasobów, jak choćby energia czy woda. 

Zróżnicowana i odpowiednio dopasowana do indywidualnych potrzeb organizmu dieta to pierwszy, a jednocześnie najbardziej znaczący krok w kierunku zdrowego stylu życia. Właśnie dlatego tak ważne są wszystkie, nawet te pojedyncze składniki, które codziennie trafiają na nasze talerze i wspólnie tworzą nie tylko smaczne, ale i w pełni wartościowe posiłki.