Wydrukuj tę stronę
czwartek, 24 luty 2022 18:40

Pancakes na maślance

pancakes czekoladowe pancakes czekoladowe wedel

Pancakes to doskonały pomysł na szybkie i sycące śniadanie. Wykonasz je w kilka minut, a usmażonymi placuszkami naje się cała rodzina. Podawaj je z ulubionymi składnikami, takimi jak dżemy, owoce czy masło orzechowe. Jak zrobić idealne, puszyste pancakes?

 

Składniki na pancakes – nie obejdzie się bez maślanki

Oryginalne pancakes przygotowuje się na maślance, dlatego warto przywołać właśnie ten przepis i zrobić pyszne placuszki zgodnie z amerykańską recepturą. Co powinno znaleźć się w takich pancakes? Przede wszystkim mąka, maślanka oraz cukier i proszek do pieczenia. Dzięki niemu placki będą puszyste i zaczną szybko rosnąć. W przepisach znajdziesz także jajko, jednak nie jest ono konieczne. Z całą pewnością jednak niezbędnym składnikiem okaże się olej, który ułatwia smażenie placków. Nie musisz dodawać go wiele, by śniadanie wyszło obłędne. Jeśli masz ochotę na odrobinę szaleństwa, możesz przygotować pancakes czekoladowe, dodając trzy łyżeczki kakao do masy. Oto składniki, które musisz mieć w domu, by zrobić pyszne śniadaniowe placuszki:

  • 300 gramów mąki pszennej
  • 50 gramów cukru pudru
  • 220 mililitrów maślanki
  • Jajko
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 mililitrów oleju rzepakowego
  • Odrobina soli

Jeśli maślankę zamienisz na mleko i dodasz tabliczkę czekolady, możesz zrobić muffinki czekoladowe. Przepis jest bardzo podobny.

Jak przygotować pancakes z maślanką?

Pancakes to niezwykle proste danie, które zrobisz w kilka minut. Najwięcej czasu spędzisz na smażeniu placuszków – zrobienie samego ciasta jest banalnie proste. Wystarczy, że wszystkie składniki wrzucisz do miski, a następnie zmiksujesz je na gładką masę. Zadbaj o to, by ciasto nie miało żadnych grudek. Masa będzie dużo gęstsza, niż w przypadku zwykłych naleśników, jednak nie rozrzedzaj jej – taka właśnie ma być. Smaż pancakes na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Uformuj niewielkie placuszki i poczekaj, aż urosną. Po tym przerzuć placki na drugą stronę, by mogły się zarumienić.

Podawaj je z czym chcesz – będą pyszne w towarzystwie owoców, konfitur czy też syropu klonowego.