Wydrukuj tę stronę
środa, 25 styczeń 2023 20:03

Jak długo można mrozić mięso w zamrażarce?

Jak długo można mrozić mięso w zamrażarce Jak długo można mrozić mięso w zamrażarce mat.prasowe

Mrożenie produktów spożywczych jest w powszechne w naszym kraju. Wiele osób kupuje jedzenie z myślą o wykorzystaniu w kolejnych dniach lub tygodniach. Przechowywanie mięsa w zamrażarce rodzi jednak wiele wątpliwości, szczególnie wśród osób młodych.

Zbyt długie mrożenie może zakończyć się groźnym zatruciem. Jest to ważne zarówno podczas korzystania z zamrażarki w domu, jak i w lokalach gastronomicznych. Jak przechowywać produkty spożywcze w prawidłowy sposób?

Odpowiednie przygotowanie do mrożenia

Na początek mięso powinno być we właściwy sposób przygotowane do zamrożenia. Należy je podzielić na pojedyncze porcje i włożyć do osobnych woreczków przeznaczonych do przechowywania w niskiej temperaturze. Niektórzy myją mięso przed włożeniem do lodówki, jednak nie jest to dobra praktyka. Woda daje pożywkę bakteriom, przez co zmniejszamy czas przydatności do spożycia produktów. Aby ograniczyć rozwój bakterii, mięso należy skropić delikatnie sokiem z cytryny. Powinno być przechowywane w temperaturze nie większej niż około -18 stopni Celsjusza, ułożone ciasno obok siebie. Woreczki warto opisać za pomocą małych kartek, aby było wiadomo, z których porcji mięsa należy skorzystać w pierwszej kolejności.

Czas mrożenia różnych gatunków mięsa

Do zamrożenia można przeznaczyć każdy rodzaj surowego mięsa. Należy jednak kierować się zasadą mówiącą, że bardziej tłuste mięso powinno być przechowywane w zamrażarce krótszy czas. W przypadku różnych rodzajów mięsa mrożenie powinno być wykonywane w następujących przedziałach czasowych:

  • mięso mielone — do 2 miesięcy,

  • cielęcina i wołowina — do 8 miesięcy,

  • schab — do 6 miesięcy,

  • mięso drobiowe — do 3 miesięcy.

Bezpieczne warunki przechowywania

Należy pamiętać, że mięso powinno być zawsze szczelnie opakowane, dzięki czemu nie będzie poddane wahaniom temperatury. W ten sposób zachować można pełne bezpieczeństwo, niezależnie od rodzaju i wielkości pojedynczej porcji. Ponadto mięso nie może być ponownie zamrażane po rozmrożeniu. Może do doprowadzić do nadmiernego rozwoju bakterii i w konsekwencji do zatrudnia pokarmowego.

Profesjonalna zamrażarka gastronomiczna

W domowych warunkach mięso przechowywane jest w różnej wielkości lodówkach. W przypadku barów i restauracji wykorzystywane są profesjonalne zamrażarki gastronomiczne. W szczególności należy zwrócić uwagę na sprzęt taki jak zamrażarka skrzyniowa (znajdziesz je w sklepie https://gastroplaneta.pl/pl/c/Zamrazarki-skrzyniowe/36). Urządzenie wyróżnia się dużą pojemnością oraz otwieraną klapą umieszczoną w górnej części. Dzięki temu w zamrażarce można przechowywać dużą ilość żywności przy ograniczonej przestrzeni. Dlatego zamrażarka gastronomiczna tego rodzaju świetnie sprawdzi się w niewielkich lokalach, które przechowują dużą ilość produktów i oferują szeroki wybór dań swoim gościom.